Povećane cene na računima za održavanje zgrada od ovog meseca

SMEDEREVO, 13. jun 2024 – Računi koje građani Smedereva plaćaju za održavanje stambenih zgrada od juna su povećani u odnosu na dosadašnji period, a poskupljenje u procentima se razlikuje za svaku stavku naknade u zbirnom računu.

Tako je tekuće održavanje, primera radi, po stanu poskupelo sa 397 na 468 dinara za zgrade starije od 30 godina, dok je investiciono održavanje, koje se obračunava po kvadratnom metru stana, sa 9 poskupelo na 10,14 dinara.

Najveći skok cene u zbirnom računu je kod naknade za profesionalnog upravnika, kome se mesečno, umesto dosadašnjih 250 dinara, sada plaća 312 dinara fiksno po stanu, pa i 375, ili čak 437 dinara, što je poskupljenje od najmanje 25 odsto.

Odluku o minimalnoj visini iznosa troškova za tekuće održavanje zajedničkih delova zgrada, visini iznosa naknade koju plaćaju vlasnici posebnih delova u slučaju prinudno postavljenog profesionalnog upravnika i minimalnoj visini iznosa troškova za investiciono održavanje zajedničkih delova zgrada, podsećamo, usvojila je Skupština grada Smedereva na sednici 15. marta.

Razlog za donošenje ovakve odluke, navodi se u obrazloženju, jeste činjenica da je u proteklih pet godina, otkad je pomenuta odluka prvi put doneta, prosečna zarada u gradu Smederevu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, koja predstavlja osnovni element za izračunavanje visine troškova investicionog i tekućeg održavanja zajedničkih delova zgrade, kao i visine naknade za prinudno postavljenog profesionalnog upravnika, povećana sa 50.869,00 na 78.035,00 dinara

Kao kriterijumi za utvrđivanje minimalne visine iznosa troškova za tekuće održavanje određeni su prosečna neto zarada u jedinici lokalne samouprave za prethodnu godinu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, namena posebnog ili samostalnog dela zgrade i troškovi tekućeg održavanja lifta, za zgrade koje imaju lift, a kao kriterijumi za utvrđivanje naknade koju vlasnici posebnih delova zgrade plaćaju u slučaju prinudno postavljenog profesionalnog upravnika određeni su prosečna neto zarada u jedinici lokalne samouprave za prethodnu godinu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupan broj posebnih i samostalnih delova zgrade i namena posebnog dela zgrade.

Inače, račun za održavanje stambenih zgrada je jedini od svih režijskih troškova koji se plaća unapred za neizvršenu uslugu, odnosno za tekući mesec, a ne za prethodni kao kod ostalih javnih preduzeća i društava koji određenu uslugu izvrše pa tek onda naplate.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!